Wat is staal brandwerend spuiten

Wat is het, hoe werkt het en waarom is dit de oplossing?

Brandwerende verf

Het gebruik van brandwerende verf (opzwellende coating) is een goed alternatief voor brandwerende platen of spuit pleister. Met brandwerende verf is het mogelijk staalconstructies tot 15 en soms zelfs 180 minuten te beschermen.

De werking van brandwerende verf berust op een chemische verandering bij 120 graden celcius, waardoor de dunne verflaag tot wel 50 keer uitzet tot een isolerende laag. Aan de basis van de toepassing staan proeven, volgens de eenduidige Europese test- en beoordelingsmethode NEN-EN 13381-8, aangestuurd via het Bouwbesluit.

Een opzwellende verf dankt zijn werking aan de aanwezigheid van een aantal ingrediënten die specifiek zijn per fabrikant. Elke fabrikant gebruikt een andere samenstelling en andere ingrediënten:

(Naast brandwerende verf (opzwellende coatings) zijn er ook brand inverte verven. Deze verven bestaan uit onbrandbare stoffen en zijn meestal gebaseerd op het principe om energie te absorberen door afkoeling.(Dit word ook wel brandvertragende verf genoemd maar dit is dus niet waar.)

De brandwerendheid hangt af van het gekozen staalprofiel en de laagdikte van de verf. Als er voor een ”open” staalprofiel word gekozen, is de benodigde laagdikte aanzienlijk te reduceren. Hierdoor blijven de kosten beperkt én het is visueel aantrekkelijker ten opzichte van spuit mortel. Voor buis- en kokerprofielen geldt een aparte testserie, waarbij bij gelijke brandwerendheid en profielfactor (staaldikte) grotere verflaag dikten vereist zijn.

En de afwerking?

Een brandwerende verf is indien gewenst, af te werken in elke gewenste kleur. Dit geld echter wel alleen voor grote volumes aangezien de verf heel moeilijk op kleur te krijgen is. Om alsnog de gewenste kleur te krijgen voor kleine volumes is de verf ook af te werken met een toplaag in een kleur naar keuze.

Brandwerende verf is zowel in de fabriek als op locatie strak aan te brengen door middel van airless spuit techniek.

Conclusie: Naast dat het goedkoper is om staal brandwerend te spuiten met brandwerende verf is het ook nog eens sneller bij grote hoeveelheden.