Hoe werkt een brandwerende coating?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een brandwerende coating breng je aan op metaal, pleisterwerk, gips en hout en beschermt de ondergrond (een bepaalde tijd) tegen hitte- en vlamdoorslag. Afhankelijk van het basismateriaal en het aantal aangebrachte lagen kun je de brand 20, 30, 60, 90 of 120 minuten uitstellen. Dit geeft de in een gebouw aanwezige personen de gelegenheid om de ruimte tijdig te verlaten.

Hoe werkt een brandwerende coating?

Zodra een brandwerende lak in aanraking komt met hitte (vanaf 120 graden), zet deze uit. Afhankelijk van het materiaal waarop de lak is aangebracht, ontstaat er een dunne of een wat dikkere schuimlaag. De schuimlaag ligt op de ondergrond en creëert afstand tussen de ondergrond en de hitte. In sommige gevallen kan die afstand ook een verkoelende werking hebben. De opzwellende coating wordt door de hitte wel aangetast (hij verkoolt), maar dit kost tijd. Pas als de schuimlaag door het vuur ‘weggevreten’ is, kan de ondergrond bereikt worden. Afhankelijk van het basismateriaal en het aantal aangebrachte lagen kan dit 20 tot 120 minuten duren.

Brandwerende coating aanbrengen

We maken een onderscheid tussen brandwerende lakken voor hout en lakken voor metaal. De meeste brandwerende lakken voor hout zijn vrij stroperig, waardoor ze moeilijk aan te brengen zijn. Onze lakken zijn watergedragen, waardoor je ze gemakkelijk kunt kwasten, rollen en spuiten. De coating voor metaal is wat dikker en wordt daarom vooral gespoten.

Het aantal lagen dat aangebracht moet worden, hangt af van de gestelde brandveiligheidseis (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten brandwerend).

Meer...

Nieuwe website brandveiligstaal.nl

Nieuwe website

Vanaf heden heeft Brandveiligstaal een nieuwe website. Op deze nieuwe website wordt u voorzien van allerlei informatie rondom het brandwerend maken van

Instortingsgevaar bij brand brandveiligstaal.nl

Instortingsgevaar door brand

Brand in Breda Misschien heb je er van gehoord: In mei 2017 is er een heftige brand geweest bij Polyvlok in Breda.