Wat is het verschil tussen ‘brandwerend’ en ‘brandvertragend’?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De termen ‘brandwerend’ en ‘brandvertragend’ worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet helemaal terecht, want er is een duidelijk betekenisverschil. 

Het verschil zit ‘m vooral in de testen die worden gedaan omtrent brandveiligheid. Bij ‘brandvertragend’ wordt gekeken naar het brandgedrag van een bepaald materiaal: het materiaal wordt in een zogenaamde hoekopstelling tot ontbranding gebracht en onderzocht op onder andere vlamverspreiding, druppelvorming en rookontwikkeling. Je kunt vervolgens spreken over de brandklasse waaraan het materiaal voldoet. 

‘Brandwerend’ heeft betrekking op gehele constructies en compartimenten, zoals een muur met deur of stalen draagconstructie. Bij deze testen wordt onder andere gemeten hoe lang het duurt voor de brand doorslaat naar een andere ruimte (branddoorslag) en hoe snel een bepaalde temperatuur wordt bereikt aan de andere kant van de ruimte (hittedoorslag). Je kunt vervolgens spreken over een brandwerendheid van 30, 60, 90 of 120 minuten.   

Bij ‘brandvertragend’ kijk je dus vooral hoe de brand van een bepaald materiaal of object zich gedraagt, bij ‘brandwerend’ kijk je naar het grotere plaatje en onderzoek je hoe lang het duurt voordat de brand in een gehele ruimte doorslaat naar een andere ruimte. 

Moet ik een brandvertragend of een brandwerend product hebben?

Hoewel beide begrippen dus iets anders betekenen, worden ze in de praktijk dikwijls door elkaar heen gebruikt. Ook bedrijven die brandwerende/brandvertragende producten aanbieden, gebruiken beide termen voor dezelfde producten. Dit doet vermoeden dat er in de praktijk niet zo’n groot verschil bestaat tussen brandwerende en brandvertragende producten. Dit klopt ook wel, als je je bedenkt dat het betekenisverschil vooral betrekking heeft op de achterliggende testen. Laat je door de verschillende benamingen dan ook vooral niet (af)leiden. Let bij het aanschaffen van een brandwerend/brandvertragend product vooral op de aard van het materiaal dat je wilt behandelen (hout, gips, kunststof) en eventueel de gestelde eis (moet er een geheel compartiment brandwerend worden gemaakt of ‘slechts’ een object/bepaald materiaal?). 

Hulp nodig? 

Vind je het lastig om te bepalen welk product en/of welke behandeling je in jouw situatie nodig hebt? Moet je voldoen aan een bepaalde brandveiligheidseis maar weet je niet hoe? Onze productspecialisten helpen je graag verder. 

Meer...

Nieuwe website brandveiligstaal.nl

Nieuwe website

Vanaf heden heeft Brandveiligstaal een nieuwe website. Op deze nieuwe website wordt u voorzien van allerlei informatie rondom het brandwerend maken van

Instortingsgevaar bij brand brandveiligstaal.nl

Instortingsgevaar door brand

Brand in Breda Misschien heb je er van gehoord: In mei 2017 is er een heftige brand geweest bij Polyvlok in Breda.

Brandwerende Topcoat, wat is dat?

Een brandwerende topcoat is één van de drie laklagen die, in het geval van brandwerend schilderen, worden aangebracht om een materiaal brandwerend